Ιστορία

Ο χώρος δημιουργήθηκε το 1949 ως ιδιωτική αίθουσα κινηματογράφου, το γνωστό κινηματοθέατρο Παλλάς, το οποίο διαδραμάτισε τον δικό του σημαντικό ρόλο στα πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης. Το 1986, ο ιδιοκτήτης του, μέγας ευεργέτης της Λεμεσού Νίκος Παττίχης, το δώρισε στον Δήμο Λεμεσού, και διαμορφώθηκε στο μεγαλύτερο θέατρο της επαρχίας Λεμεσού, χωρητικότητας 719 θέσεων. Η πολυσχιδής και συνεχής λειτουργία του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου επί πολλά χρόνια είχε επιφέρει σημαντικές φθορές στο κτήριο με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία η κτηριακή και τεχνική αναβάθμισή του.

Η πλήρης ανακαίνιση του θεάτρου πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 9 χρόνια. Οι εσωτερικές αναβαθμίσεις έγιναν με τρόπο που να θυμίζουν το παλιό κινηματοθέατρο Παλλάς.

Τα εγκαίνια του θεάτρου έγιναν στις 25 Νοεμβρίου 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το θέατρο διατίθεται με χαμηλό κόστος ενοικίασης και χωρίς περιορισμούς σε κανέναν οργανισμό της πόλης (σχολεία, συνδικάτα, εκπαιδευτικούς και νεανικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους, συγκροτήματα κλασικού και σύγχρονου χορού, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές θεατρικές εταιρείες, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και άλλους φορείς) να ανεβάζουν παραστάσεις, να πραγματοποιούν συναντήσεις, κινηματογραφικές παραστάσεις, σεμινάρια, εθνικές γιορτές και κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση . Η συνεχής ανάπτυξη της πόλης και ειδικότερα η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στο οποίο βρίσκεται στρατηγικά το Παττίχειο, καλούν σήμερα αυτό το ιστορικό κτίριο για να παίξει έναν νέο, αναβαθμισμένο ρόλο.

Φωτογραφία από το αρχείο του Γιάννη Kυπριανού, με τον Μάρκο Κυπριανού (πάνω στο αμάξι) και τον Παυλά (όρθιο κάτω) έξω από το «ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ» το οποίο οικοδομείται 1948. 

Το « Παλλάς» σε φωτογραφία του 1968

Φωτογραφία από τα εγκαίνια του Σίνε “Παλλάς”. (Μάϊος 1949)

Μετάβαση στο περιεχόμενο