Από το ’21 στο ’55

Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Όταν τα τραγούδια και ο υποκριτικός λόγος γράφουν Ιστορία. Οι θεατρικοί διάλογοι και η μουσική σε πλήρη αρμονία με μεστό λόγο – στίχο και υπέροχη ερμηνεία και απόδοση, συνιστούν διαχρονικό έργο που αναφέρεται στην αγάπη για τη ζωή, την ποίηση, την Ελευθερία, την υπεράσπιση αιώνιων αξιών του Έθνους.

Αυτά ήταν τα συναισθήματα που είχαν οι ήρωες και οι αγωνιστές της Εθνεγερσίας του 1821 και του Έπους της Ε.Ο.Κ.Α. περιόδου 1955-1959.

Η Κύπρος, ως αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, είχε τη δική της συνδρομή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με χίλιους περίπου Κύπριους να λαμβάνουν ενεργά μέρος στις μεγάλες μάχες και αρκετοί από αυτούς να αφήνουν τα κόκκαλα τους στα ιερά χώματα της μάνας Ελλάδας. Τους εκπροσωπεί επάξια στο έργο ένας απλός Κύπριος, ο Μιχάλης Κυπραίος. Εθελοντής από Κύπρο, ήταν στο πλευρό του Στρατηγού Μακρυγιάννη, πολιορκημένοι και αποκλεισμένοι από το ασκέρι του Ιμπραήμ στο φρούριο του Νιόκαστρου στη Πύλο. Τυχούσα παράδοση του Μακρυγιάννη και των παλληκαριών του θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην εξέλιξη της Επανάστασης. Ο Μιχάλης Κυπραίος κολύμπησε και ειδοποίησε συμμαχικό πλοίο που ήταν αραγμένο στα ανοικτά του κόλπου της Πύλου και με τη βοήθεια των συμμάχων απεγκλωβίστηκαν.

Την ηρωική πράξη του Μιχάλη Κυπραίου, συνεισφορά της Κύπρου προς την Ελλάδα, ανταπόδωσε ο εκ Σαλαμίνος καπετάνιος Ευάγγελος Λουκάς Κουταλιανός το 1955, μεταφέροντας τα πρώτα όπλα στη Κύπρο για τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., δείχνοντας στη πράξη την αδελφοσύνη των λαών Ελλάδος και Κύπρου. Συνελήφθη κατά τη δεύτερη αποστολή όπλων και καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση,

Η Ελλάδα λευτερώθηκε μα η Κύπρος μακριά της, μεσ’ τους ανέμους της σκλαβιάς είχε τα βάσανα της.

Κυπριόπουλα από 18 χρονών έγραφαν ποιήματα για τη ζωή και τον έρωτα μα πάνω από όλα λάτρευαν την Ελλάδα και την Ελευθερία. «Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και εσένα» έγραφε σε ποίημα του ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, το 18χρονο παλληκάρι που προτίμησε την αγχόνη από τη ταπείνωση της σκλαβιάς. « Απ΄τη στιγμή που άκουσα την ώρα της εκτελέσεώς μας, νιώθω την ψυχή μου να είναι γιομάτη από μια αληθινή χαρά…». ««Λυπάμαι που δε θα δω την Κύπρο μας ελεύθερη. Όμως δεν με φοβίζει ο θάνατος, γιατί η ζωή είναι περιττή μέσα στη σκλαβιά.». «Η ώρα του θανάτου πλησιάζει, μα στην ψυχή μας φωλιάζει ηρεμία. Τη στιγμή αυτή ακούμε την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν. Στη θέση που βρισκόμαστε τώρα, ούτε με το μικροσκόπιο δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε, πού υπάρχει τραγωδία στο θάνατο.».

Τα πιο πάνω λόγια είναι βγαλμένα από τα χείλη παλληκαριών της Ε.Ο.Κ.Α. περιόδου 1955-1959 λίγο πριν οδηγηθούν στην αγχόνη.

Ήταν λίγοι εναντίον πολλών. Μα ήταν Έλληνες και οι Έλληνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δίνουν την ίδια τη ζωή τους. Ήταν ένας αγώνας που συγκλόνισε τον απανταχού Ελληνισμό. Οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον Αγγλικό ζυγό και νίκησαν. Εκατόν οκτώ αγωνιστές προσέφεραν τη ζωή τους και δικαίως χαρακτηρίστηκαν από το Κυπριακό κράτος Ήρωες.

Οι ηρωικές τους πράξεις και η θυσία τους θα παρουσιαστούν στη Μουσικοθεατρική αράσταση “ Από ‘21 στο ‘55 “ που διοργανώνει το Ίδρυμα μας στις 4 Απριλίου 2024, ώρα 19.30 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Πρόκειται για έργο (στίχοι, θεατρικοί διάλογοι, αφηγήσεις) του Νίκου Παπακλεοβούλου, που βίωσε στα παιδικά του χρόνια τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59. Σκηνοθέτης και ερμηνευτής ο Χρήστος Κάλλοου, η καλύτερη επιλογή για Μουσικοθεατρατική Παράσταση. Ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης που συνδυάζει την υποκριτική με την μελωδική φωνή, αποδίδοντας με τον μοναδικό του τρόπο όλα τα συναισθήματα του έργου, χαρά, λύπη, συγκίνηση, περηφάνια.

Τη μουσική των τραγουδίών έχουν γράψει οι: Γιώργος Παλαιοκαστρίτης, Άκης Μελής, Δημήτρης Χιονάς, Βαγγέλης Αυγέρης, Τώνης Σολωμού, Γεωργία Πολυνείκη, Πασχάλης Τσαρούχας, Σάββας Χρυσάνθου, Άγγελος Βελεγράκης

Τη Μουσικοθεατρική παράσταση παρουσιάζουν:

Hθοποιοί: Κωνσταντίνος Τσαϊλής, Μάκης Λάος

Αφήγηση: Χρήστος Κάλλοου, Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου

Ερμηνευτές :Εύη Καπάταη, Γεωργία Πολυνείκη, Τώνης Σολωμού, Πασχάλης Τσαρούχας, Κύπρος Χαριλάου

Συμμετέχει η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου

Ορχήστρα: Εξαμελής ορχήστρα με μαέστρο τον Ανδρέα Ανδρέου (Καρβέλα)

Τα σχέδια του έργου, αφίσα και γραφικά έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ευάγγελο Κάλλοου.

Το Πρόγραμμα παρουσιάζει η Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του θεάτρου, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 16 ετών, χωρίς τη συνοδεία ενηλίκου.

April 4 @ 19:30
19:30

GET TICKETS

Share it!

Skip to content