Π. Νικόλαος Λυμπουρίδης

Βιογραφικό σημείωμα

 Ο π. Νικόλαος Λυμπουρίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1970. Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στη σχολή της Ι. Μητροπόλεως Λεμεσού με δάσκαλο τον Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού Αγ. Νάπας Λεμεσού, κ. Νίκο Παπασάββα. Στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης. Εκεί έλαβε και το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα από όπου λαμβάνει το δίπλωμα Β.Μ. το 1997. Από το 1998 διδάσκει στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Το Νοέμβριο του 1997 ιδρύει τη Βυζαντινή χορωδία Ρωμανός ο Μελωδός την οποία διευθύνει έως σήμερα. Επίσης, διευθύνει την παραδοσιακή χορωδία Ανατολή.

Είναι εφημέριος από το 1998 στον Ι. Ναό Απ. Πέτρου και Παύλου και Αγ. Αρτεμίου στη Λεμεσό.

Μοιραστείτε μαζί  μας την εμπειρία και τις εντυπώσεις από τη     συμμετοχή στο πρόγραμμα “Μένουμε Σπίτι με το Παττίχειο”. Οι απόψεις σας για την πρωτοβουλία αυτή;

Ήταν μια πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία, από την άποψη της παρουσίας του κοινού, που ενώ ήταν απόν, σε “παρακολουθούσε”… Αυτό νομίζω μας φόρτωσε με λίγο περισσότερο άγχος, που ομολογώ πρώτη φορά ένοιωθα. Πέρα όμως από τις ειδικές συνθήκες των εκδηλώσεων αυτών, ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους του Παττιχείου και των ανθρώπων του, που έδειξαν ότι ξέρουν να διαβιούν και να δημιουργούν ακόμα και στις παράξενες συνθήκες της απομόνωσης που βιώσαμε εκείνες τις μέρες.

Πως βιώσατε την καραντίνα και τον εγκλεισμό στο σπίτι σαν πολίτες γενικότερα και σαν καλλιτέχνες ειδικότερα;

Λόγω της ιδιότητας μου ως ιερέας, δεν βίωσα στον ίδιο βαθμό με τους συνανθρώπους μας τον εγκλεισμό, αφού λόγω των ακολουθιών που είχαμε καθημερινά κατά την περίοδο πριν από το Πάσχα, πήγαινα στο Ναό που υπηρετώ κι έτσι η αίσθηση του εγκλεισμού και καραντίνας ήταν κατά πολύ ελαφρότερη. Αυτό που φάνηκε όμως ξεκάθαρα, ήταν το ότι όλοι εμπεδώσαμε τον άνθρωπο ως όν κατά φύση κοινωνικό, που όταν δεν έχει αυτή τη δυνατότητα κοινωνίας με τους συνανθρώπους του, βρίσκεται σε μια “αφύσικη” κατάσταση, που προκαλεί διάφορες παρενέργειες…. Αυτά με την ιδιότητα του πολίτη και ιερέα, γιατί μπορώ να πω δεν συγκαταλέγομαι στην ομάδα των υπολοίπων επαγγελματιών καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα αυτό, έστω κι αν ασχολούμαι με την Τέχνη.

Πώς αντιμετωπίζετε το άμεσο μέλλον και ποια είναι τα σχέδια σας;

Μαζί με τα μέλη των χορωδιών Ρωμανός ο Μελωδός και Ανατολή, περιμένουμε πώς και πώς την επανέναρξη των προβών μας που στερηθήκαμε τόσον καιρό. Κάποιες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί, έχουν μεταφερθεί για το προσεχές μέλλον, όταν θα μπορούν να γίνουν δηλαδή, καθώς επίσης και η έκδοση ενός ψηφιακού δίσκου με την Εκκλησιαστική χορωδία, που θα περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους για τον πολιούχο Άγιο της πόλης μας, Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα. Τελειώνοντας αυτή την σύντομη επικοινωνία μας, ήθελα να ευχαριστήσω το Παττίχειο που μας συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα “Μένουμε Σπίτι με το Παττίχειο”, καθώς και για την πρόσκληση για την μικρή αυτή συνέντευξη.

Από την συμμετοχή του στο Live Streaming του Παττιχείου θεάτρου..

Μαζί του ο Αχιλλέας Ιωάννου στο κλαρίνο και ο Κωνσταντίνος Σωκράτους στην ανάγνωση κειμένων Παπαδιαμάντη

Call Now
Directions
Skip to content