Μαριλίζα Παπαδούρη-Παπαγγελίδη

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1974. Σε ηλικία 5 χρόνων άρχισε να μελετά πιάνο και να συμμετέχει στην παιδική χορωδία του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού.

Το 1986 άρχισε να μελετά βιολοντσέλο στο Δημοτικό Ωδείο Λεμεσού με την Όλγα Ντρουγκαλόβα –  Αργυρίδου και το 1988 επιλέγηκε ως ιδρυτικό και μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Από το 1991-1997 συνεχίζει τα μαθήματα βιολοντσέλου στην Αθήνα (με τον Granit Camberi και την Claire Demeulenaire) και στην Βουδαπέστη (με τον Zsolt Pùskas). Παράλληλα το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Α’ βιολοντσέλο. Επίσης στην Κύπρο υπήρξε μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων Collegium Cyprium  ενώ την ίδια εποχή συνεργάστηκε με το μουσικό σχήμα του Άδμητου Πιτσιλλίδη σε πολλές συναυλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Έχει επίσης συνεργαστεί πολλές φορές στην Κύπρο με τους συνθέτες Βάσο Αργυρίδη, Κώστα Κακογιάννη, Ευαγόρα Καραγιώργη κ.ά. τόσο σε συναυλίες όσο και δισκογραφικά.

Από το 1997-2012 ζει στην Αθήνα όπου συνεργάζεται μόνιμα με τους συνθέτες Χρήστο Λεοντή, Μίκη Θεοδωράκη, Νότη Μαυρουδή, Ηλία Ανδριόπουλο, Στέφανο Κορκολή, Μίμη Πλέσσα, Νίκο Κυπουργό, Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκο Πλατύραχο κ.ά. σε συναυλίες τους στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού καθώς και σε πολλές δισκογραφικές τους δουλειές.

Από το 1998-2015 είναι μέλος της Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης. Συνεργάζεται με την Μαρία Φαραντούρη στις συναυλίες της από το 2001.

Μεταξύ 2012 και 2016 εργάστηκε στην Αυστραλία ως μουσικός συμφωνικής ορχήστρας (Fremantle Chamber Orchestra στο Perth και Darwin Symphony Orchestra ως principal cellist). Επίσης ως καθηγήτρια βιολοντσέλου ιδιωτικά αλλά και στο μουσικό τμήμα του Κρατικού Πανεπιστημίου Charles Darwin University.

Από το 2016 ζει και εργάζεται στην Κύπρο και στην Ελλάδα παίζοντας σε συναυλίες και ηχογραφήσεις και διδάσκοντας βιολοντσέλο.

Μοιραστείτε μαζί  μας την εμπειρία και τις εντυπώσεις από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα “Μένουμε Σπίτι με το Παττίχειο”. Οι απόψεις σας για την πρωτοβουλία αυτή;

Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα “Μένουμε Σπίτι με το Παττίχειο” θα μας μείνει αξέχαστη. Μέσα σε μία σκοτεινή και πρωτόγνωρη περίοδο όπου ξαφνικά όλα έμειναν στάσιμα και αβέβαια εμείς παίρναμε πολλή χαρά μελετώντας και ετοιμάζοντας το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στις 10-04-2020. Αν και ήταν αρκετά περίεργο να παίζουμε σε ένα άδειο θέατρο . . . Όμως νιώσαμε χρήσιμοι και η πρωτοβουλία μας ενθουσίασε γιατί στόχευσε όχι μόνο στην προσφορά θεάματος αλλά και στην προσφορά εργασίας σε καλλιτέχνες και τεχνικούς του χώρου του θεάματος. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου Λεμεσού κ. Βάσο Αργυρίδη για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και να τον συγχαρώ για την ιδέα που τόσο άμεσα υλοποίησε με τη στήριξη του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη.

Πως βιώσατε την καραντίνα και τον εγκλεισμό στο σπίτι σαν πολίτες γενικότερα και σαν καλλιτέχνες ειδικότερα;

Η στέρηση των ατομικών ελευθεριών ήταν κάτι που δεν είχα ξαναζήσει και σε μεγάλο βαθμό δυσκολεύτηκα να συνειδητοποιήσω . . . Υπήρχαν στιγμές που διερωτόμουν αν βλέπω όνειρο ή κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας . . . Όμως υπακούσαμε με υπομονή και προσπαθήσαμε να σκεφτόμαστε θετικά γεμίζοντας τον χρόνο μας με ωραίες ασχολίες. Με μουσική, ταινίες, επιτραπέζια παιγνίδια, μαγειρική, κηπουρική.

Πώς αντιμετωπίζετε το άμεσο μέλλον και ποια είναι τα σχέδια σας;

Μετά από αυτό το σοκ που ζήσαμε θυμήθηκα μια φράση που λέει “Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια , ο Θεός γελά” . . . Αντιμετωπίζω το άμεσο μέλλον με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζω ότι θα είναι. Και επίσης το μόνο μου σχέδιο είναι να ζω την κάθε μέρα στο έπακρο με τους ανθρώπους που αγαπώ, κάνοντας αυτά που αγαπώ.

Από την συμμετοχή της στο Live Streaming του Παττιχείου θεάτρου..

Μαζί της ο Δημήτρης Παπαγγελίδης στην κιθάρα και η Αγγελίνα Σωτηρίου στο τραγούδι

Call Now
Directions
Skip to content