Διεθνής Μέρα Μουσείων

Ι. Διεθνής Μέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Ο στόχος του εορτασμού είναι να καταστήσει μέσα από δράσεις που λαμβάνουν χώρα την συγκεκριμένη ημερομηνία τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Παράλληλα με τον εορτασμό, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι πληροφορίες λήφθηκαν από την ιστοσελίδα του ICOM Ελλάδας

Φέτος όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί λόγω της πανδημίας και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου.

 

ΙΙ. Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων κάνουμε μια μικρή αναφορά στα μουσεία της Μείζονος Λεμεσού:

 • Αρχαιολογικό Μουσείο

http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/0/EE005182125290F9C2257199001E901B?OpenDocument

 • Μεσαιωνικό Μουσείο (Κάστρο Λεμεσού)

http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/All/61E651EA3D6F3976C2257199001EFB8F?OpenDocument

 • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

https://www.limassolmunicipal.com.cy/el/museum-laikis-texnis

https://www.cyprusalive.com/el/town/municipal-folk-art-museum

 • Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών

https://www.limassolmunicipal.com.cy/el/istoriko-arxeio-kentro-meleton

 • Δημοτική Πινακοθήκη

https://www.limassolmunicipal.com.cy/el/dimotiki-pinakothiki

 • Δημοτικό Μουσείο – Αρχείο Σόλωνα Μιχαηλίδη

https://www.limassolmunicipal.com.cy/el/solonas-mixailidis

 • Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

https://www.limassolmunicipal.com.cy/el/theatriko-mouseio

http://www.cyprustheatremuseum.com/

 • Το πλουμιστό ψωμί

https://www.cyprusalive.com/el/moyseio-to-ploymisto-pswmi

 • Μουσείο Ιστορικού και Κλασσικού Αυτοκινήτου

http://www.cyprusmotormuseum.com.cy

 • Μουσείο Νερού

https://www.exodos.com.cy/el-gr/excursions/museums/limassol/water-museum/

 • Ιατρικό Μουσείο

http://www.cyprusmedicalmuseum.org

 • Οινομουσείο

https://www.cyprusalive.com/el/town/cyprus-wine-museum

Στην ευρύτερη Επαρχία Λεμεσού συναντούμε πληθώρα Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά  το αρχαιολογικό μουσείο Κουρίου στο χωριό Επισκοπή, τους αρχαιολογικούς χώρους Κουρίου και Αμαθούντας, τον ναό του Απόλλωνός Υλάτη καθώς και  σημαντικό αριθμό μουσείων σε κοινότητες  που αφορούν την γεωργία και την αμπελουργία, την καλλιέργεια ελιάς και χαρουπιάς, καθώς και την παρασκευή κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών, την εκπαίδευση και την βυζαντινή τέχνη.

ΙΙΙ Διαπιστώσεις

Αυτό που σίγουρα ξενίζει σε σχέση με τα Μουσεία της Κύπρου είναι το ζήτημα προσβασιμότητας επισκεπτών.

Η έννοια της πρόσβασης/προσβασιμότητας  συνδέεται στενά με μουσεία και πολιτιστικές στέγες του αστικού χώρου. Ένα εμβληματικό κτίριο, συχνά το προσπερνούμε αν δεν μας υποδειχθεί τι στεγάζει και δεν υπάρξουν οι μηχανισμοί που θα μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Σε αυτό το πρώτο και θεμελιώδες επίπεδο είναι αναγκαία και χρήσιμη η επαφή των πολιτιστικών οργανισμών με τις τοπικές κοινωνίες και η ενημέρωση των κοινωνικών στρωμάτων –ακόμα και των περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων αναφορικά τόσο με τα μουσεία, όσο και με τους άλλους χώρους παραγωγής πολιτισμού. Σε δεύτερο επίπεδο η ύπαρξη τρόπων μετάβασης σε τέτοιους χώρους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού δικτύου στο περιβάλλον των πόλεων είναι εξίσου σημαντική.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, οι ώρες και μέρες λειτουργίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το πλατύ κοινό: τα δημοσιοϋπαλληλικά ωράρια λειτουργίας αρκετών μουσείων στην Κύπρο δεν ευνοούν ούτε και διευκολύνουν την επισκεψιμότητα. Προκύπτει δυστυχώς ξεκάθαρα η αντίληψη των ιθυνόντων ότι τα μουσεία  απευθύνονται σε κοινό μαθητών και τουριστών και όχι σε ενήλικες, εργαζόμενους. Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να επισκεφτεί ένα μουσείο στον ελεύθερο του χρόνο τις καθημερινές ή τα Σαββατοκυρίακα για τον απλούστατο λόγω ότι  τα περισσότερα από αυτά παραμένουν κλειστά.

Στις μέρες μας, όπου τα σύγχρονα μουσεία αποτελούν χώρους διαδραστικότητας, ανάπτυξης κριτικής σκέψης μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, περιοδικές εκθέσεις και παράλληλες και σχετικές προς τα μόνιμα εκθέματα τους, διαλέξεις και συζητήσεις εξακολουθούν να επικρατούν αντιλήψεις που θεωρούν ότι τα μουσεία απευθύνονται σε τουρίστες, σχολικές μονάδες και άλλους αδκιασερούς…αγνοώντας παντελώς ότι πέρα από την σχολική εκπαίδευση και την τυπική μάθηση υπάρχει και η μη τυπική όπως επίσης και  η δια βίου μάθηση και η κοινωνικοποίηση –η εξοικείωση δηλαδή του ατόμου με την κουλτούρα, όχι μόνο στην παιδική ηλικία αλλά και μεταγενέστερα.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει ορθή αντίληψη ούτε για την οικονομική πτυχή του ζητήματος. Όλοι οι τομείς του πολιτισμού αποτελούν δυνάμει ανθηρούς και κερδοφόρους τομείς της οικονομίας  εφ όσον τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης. Ειδικότερα σε σχέση με τα μουσεία, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και η βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος αποφέρει σαφέστερα και μεγαλύτερα έσοδα:  τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι εκδηλώσεις, η λειτουργία μιας καφετέριας, ενός πωλητηρίου με επιλεγμένα είδη και αναμνηστικά και η εργοδότηση επιμελητών, καθώς εξειδικευμένων  νέων επιστημόνων ή φοιτητών σε εποχιακό επίπεδο ή μη, ενισχύει και τα ποσοστά απασχόλησης, και την οικονομία, και την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Ταυτόχρονα ενισχύει σημαντικά το έργο ενός μουσείου και το διαχέει προς τις πλατειές μάζες με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία. Αυτές είναι οι σύγχρονες προοπτικές τις οποίες σε μεγάλο βαθμό αδυνατούμε να ενσωματώσουμε στο κυπριακό γίγνεσθαι.

Το τέταρτο και τελευταίο: η ύπαρξη ουσιαστικού ενδιαφέροντος και γνώσης από τους επιμελητές και τους υπεύθυνους των χώρων – κάτι που συχνά απουσιάζει.

Εν κατακλείδι οι ξεπερασμένες μονολιθικές αντιλήψεις σε συνάρτηση με τον  σημερινό περιορισμό σε ώρες και μέρες λειτουργίας, με την έλλειψη κατάρτισης και ουσιαστικού ενδιαφέροντος των υπευθύνων λειτουργίας των χώρων και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επικρατούν αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ανάδειξη των μουσείων ως μονάδων πολιτισμού, την ανάπτυξη τους ως οργανισμών και για την διαμόρφωση σχετικής παιδείας και κουλτούρας του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Call Now
Directions
Skip to content