Ανδρέας Αροδίτης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο τενόρος Ανδρέας Αροδίτης έχει ερμηνεύσει παγκοσμίως περισσότερους από 15 ρόλους, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε όπερες όπως: Gianni Schicchi, Οι Γάμοι Του ΦίγκαροΔιδώ και Αινείας (με τον Κυπριακό Οργανισμό Όπερας), Τα Φαντάσματα των ΒερσαλλιώνLHeure Espagnol και στα μιούζικαλ: West Side StoryLes Misérables, και Annie. Έχει λάβει μέρος σε καλοκαιρινά προγράμματα και φεστιβάλ στην Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία, Βουλγαρία, Πουέρτο Ρίκο, και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει λάβει πλήρεις υποτροφίες στο Φεστιβάλ Μουσικής του Άσπεν, το Διεθνές Ινστιτούτο Φωνητικής Τέχνης (IVAI), και το Bay Area Summer Opera Theatre Institute. Μεταξύ  άλλων έχει λάβει το Novick Career Advancement Grant.

Διδάσκει φωνητική στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και στα Μουσικά Λύκεια. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Μουσικής από τη σχολή Juilliard στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε με πλήρη υποτροφία.

Μοιραστείτε μαζί  μας την εμπειρία και τις εντυπώσεις από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα “Μένουμε Σπίτι με το Παττίχειο”. Οι απόψεις σας για την πρωτοβουλία αυτή;

Το έργο αυτό, ήταν μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Παττιχείου Θεάτρου και του Δήμου Λεμεσού. Κατά τη γνώμη μου, κατόρθωσαν όχι μόνο να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο, αλλά και να τον φέρουν πιο κοντά στους καλλιτέχνες, στις δύσκολες αυτές στιγμές που περάσαμε. Επίσης, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας όλους εμάς που λάβαμε μέρος σε μια τέτοιου είδους παράσταση, κατάφεραν να επικυρώσουν το μήνυμα πως η τεχνολογία αποτελεί μέσο καλλιέργειας και μπορεί να συμβάλει στην προώθηση και προβολή της τέχνης καθιστώντας την προσβάσιμη στο ευρύτερο κοινό. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που ήμουν μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, και επικροτώ θερμά τον σκοπό για τον οποίο πραγματοποιήθηκε. Η αφιέρωση της παράστασης μας σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που παλεύει για εμάς καθημερινά ήταν αναγκαία! Η σκέψη μας είναι μαζί τους καθημερινά, όπως και στα άτομα που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον κορονοϊό.

 

Πως βιώσατε την καραντίνα και τον εγκλεισμό στο σπίτι σαν πολίτες γενικότερα και σαν καλλιτέχνες ειδικότερα;

Προσωπικά, αισθάνομαι τυχερός, εφόσον στον εγκλεισμό είχα κοντά μου τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Οφείλω να ομολογήσω ότι η καραντίνα κατάφερε να μας φέρει όλους πιο κοντά. Ζήσαμε στιγμές που λόγω του βεβαρυμμένου προγράμματος μας, όλοι αναβάλλαμε για αργότερα. Όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι, η περίοδος που διανύσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για όλους, και ιδιαίτερα για τους καλλιτέχνες που λόγω της υποχρεωτικής κοινωνικής αποστασιοποίησης χρειάστηκαν να ακυρώσουν όλες τις συναυλίες, παραστάσεις και εκδηλώσεις τους, με αποτέλεσμα την επικράτηση του συναισθήματος της αβεβαιότητας και της ανησυχίας. Εντούτοις η ανησυχία δεν είναι κάτι που καταβάλλει μόνο τον καλλιτέχνη, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας γενικότερα, εφόσον η τέχνη είναι πια καίριας σημασίας στη ζωή και τη ψυχολογία μας. Αυτό, είναι κάτι που οφείλει να λάβει υπόψιν η πολιτεία, και να συμβάλει δραστικά σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το κοινό να βλέπει πιο συχνά τέτοιου είδους θεσμούς να αναπτύσσονται και να ακμάζουν.

Πώς αντιμετωπίζετε το άμεσο μέλλον και ποια είναι τα σχέδια σας;

Δυστυχώς, το άμεσο μέλλον είναι αβέβαιο εφόσον δεν αφήνει στον καλλιτέχνη το περιθώριο να οργανώσει ή να προγραμματίσει οτιδήποτε. Ακόμη και μετά την άρση των μέτρων, προβλέπεται να υπάρξει δυσκολία στην πραγματοποίηση ζωντανών εκδηλώσεων. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον χρόνο για την εκμάθηση καινούργιου ρεπερτορίου για μελλοντικές παραστάσεις, καθώς και στο να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στους μαθητές μου.

Από την συμμετοχή του στο Live Streaming του Παττιχείου θεάτρου..

Μαζί του ο Άρης Αντωνιάδης στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις και στο φλάουτο ο Κωνσταντίνος Μακαρίτης.

Call Now
Directions
Skip to content