Άρης Αντωνιάδης

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Άρης Αντωνιάδης έχει συνθέσει την μουσική πέντε ταινιών, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας Not Now (2013) πού είχε συγκαταλεχθεί στον κατάλογο ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ των Καννών (Short Film Corner) το 2014. Έργα του έχουν παρουσιαστεί ανά το παγκόσμιο και συγκεκριμένα σε Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Μάλτα, και Σρι Λάνκα. Το πρόσφατο έργο του για εκκλησιαστικό όργανο, Toccata & Fugue (2019), παρουσιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης, ενώ το συμφωνικό του έργο Chiaroscuro (2018), ηχογραφήθηκε στην ιστορική εκκλησία Riverside της ΝΥ, υπό την διεύθυνση του George Manahan, καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Όπερας του Πόρτλαντ. Το έργο του, Νόστος (2018), για Σαξόφωνο και Πιάνο, είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της παγκόσμιας περιοδείας του Αυστραλιανού σχήματος «HD Duo». Πρόσφατα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ηχογράφησε συμφωνική του μουσική με στόχο την προβολή της στο ραδιόφωνο. Ως ενορχηστρωτής, έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό μουσικών συνόλων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μουσικά είδη. Η Αφρο-Κουβανέζικη διασκευή του διάσημου θέματος του Mission Impossible πού έγραψε για λογαριασμό της πολυβραβευμένης MSM Afro-Cuban Jazz Orchestra, παρουσιάστηκε στο ιστορικό Dizzy’s Club Coca-Cola, στο Μανχάταν, υπό την διεύθυνση του βραβευμένου με Grammy θρύλου της Λάτιν Jazz, Bobby Sanabria. Επιπρόσθετα, έχει ενορχηστρώσει έργα για διάφορα μουσικά σύνολα της Κύπρου, όπως την Jazzologia Cyprus Big Band, την ορχήστρα φλάουτων «Φλαουτίσσιμο», την Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, την Στρατιωτική Μουσική της Εθνική Φρουράς, κ.α. Έχει επίσης ασχοληθεί, εκτενώς, με την μεγάλη του αγάπη, το μουσικό θέατρο. Πρόσφατα συνεργάστηκε με τον Andrew Gerle, μαέστρο, συνθέτη, και πιανίστα στο Broadway, παρέχοντας αριθμό ενορχηστρώσεων για την παραγωγή Tony Awards: The Early Years (2017), σε σκηνοθεσία Joe Locarro. Ο Άρης ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στη σύνθεση στο Manhattan School of Music στην Νέα Υόρκη, με υποτροφία της Αμερικανικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο κονσερβατόριο, με πλήρη υποτροφία, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Στην τελετή αποφοίτησης του απονεμήθηκε ειδικό βραβείο από το πανεπιστήμιο προς αναγνώριση των ακαδημαϊκών του επιδόσεων.

Μοιραστείτε μαζί  μας την εμπειρία και τις εντυπώσεις από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα “Μένουμε Σπίτι με το Παττίχειο”. Οι απόψεις σας για την πρωτοβουλία αυτή;

Θεωρώ ότι το πρόγραμμα «Μένουμε Σπίτι με το Παττίχειο» ήταν μία εξαιρετική πρωτοβουλία από πλευράς του θεάτρου και του Δήμου Λεμεσού: μια έξυπνη κίνηση που, εν καιρώ κρίσης, έδωσε φωνή στους καλλιτέχνες της πόλης μας, και ταυτόχρονα πρόσφερε ποιοτική – και δωρεάν – ψυχαγωγία στους συμπολίτες μας. Έχω να πω τα καλύτερα για την εμπειρία της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα. Η παραγωγή της διαδικτυακής παράστασης ήταν πολύ επαγγελματική και η τεχνική ομάδα ήταν άριστη. Υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον από πλευράς της ομάδας για την δουλειά που παρουσιάσαμε με τους συναδέλφους μου, και είχαμε μια άψογη συνεργασία με τους τεχνικούς του θεάτρου, σε όλα τα επίπεδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Παττιχείου για την εξαιρετική τους δουλεία, και ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό διευθυντή, κ. Βάσο Αργυρίδη, για την πρόσκληση και την στήριξη του καλλιτεχνικού μας έργου.

Πως βιώσατε την καραντίνα και τον εγκλεισμό στο σπίτι σαν πολίτες γενικότερα και σαν καλλιτέχνες ειδικότερα;

Σίγουρα η καραντίνα επηρέασε τις ζωές όλων μας, σε διάφορα επίπεδα. Σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, πολύ οδυνηρή για μένα ήταν η αδυναμία επαφής με μέλη της οικογένειας μου (γιαγιάδες, παππούδες) και άλλων αγαπημένων μου προσώπων, ιδιαίτερα μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Ευτυχώς, όμως, η σύγχρονη τεχνολογία μας πρόσφερε μια ευχάριστη διέξοδο, έναν διαδικτυακό τρόπο επικοινωνίας που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε την μοναξιά της καραντίνας. Σαν μουσικός, σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο είχα για συντροφιά την τέχνη μου και τους (πλέον διαδικτυακούς) μαθητές μου – μια πολύ ευχάριστη νότα μέσα στην παραφωνία αρνητικότητας των τελευταίων βδομάδων.

Πώς αντιμετωπίζετε το άμεσο μέλλον και ποια είναι τα σχέδια σας;

Η παρούσα υγειονομική κρίση άλλαξε τα σχέδια όλων μας. Προγραμματισμένες παραστάσεις ακυρώθηκαν, και προσωπικά εκτιμώ πως ο τομέας των τεχνών θα συνεχίσει να πλήττεται για αρκετό καιρό μετά την άρση των μέτρων. Από την στιγμή που δεν ξέρουμε για πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προγραμματιστεί η καινούρια σαιζόν. Ως αποτέλεσμα, αποφάσισα για το επόμενο διάστημα να δώσω προτεραιότητα στην σύνθεση και οργάνωση ηχογραφήσεων καινούριων μου έργων. Αυτό θα με κρατήσει μουσικά ενεργό, αφαιρώντας το ρίσκο των ζωντανών παρουσιάσεων, μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Από την συμμετοχή του στο Live Streaming του Παττιχείου θεάτρου..

Μαζί του ο Ανδρέας Αροδίτης στο τραγούδι και στο φλάουτο ο Κωνσταντίνος Μακαρίτης.

Explore Pattihio Theatre in 3D

Subscribe to our Newsletter

Call Now
Directions
Skip to content